Klarälvsbanan i Värmland




Klarälvsbanan hette egentligen Nordmark-Klarälvens Järnvägar, eller NKlJ-banan, och byggdes i slutet av 1800-talet. Den hade sin sträckning från Skoghall, via Karlstad och Uddeholm till Filipstad, närmare 21 mil lång. Enligt Järnvägskartan över Sverige, utgiven av Kungliga Järnvägsstyrelsen 1938, anges linjen som smalspårig i elektrisk drift.





2005 asfalterades hela sträckningen från Kroppkärrssjön i utkanten av Karlstad till Uddeholm nästan 9 mil bort, eller 86 kilometer för att vara mer exakt. Skyltning och uppmärkning har sedan kontinuerligt förbättrats. Asfalten är av mycket god kvalité och sopas regelbundet efter väder/behov under perioden mars/april till september/oktober.





Orter och platser man passerar utmed färden på banan är bland annat:
Forshaga med affär och bankomat
Deje med pizzeria och korvkiosk
Olsäter med lanthandel som även är apoteksombud
Ransäter med folkmusik och Erlandergården
Munkfors med all upptänklig service bland annat mataffärer, lunchrestauranger, busscentral och även ett café i det gamla stationshuset. Vid fint väder kan man sitta ute på den gamla perrongen och fika.
Råda med camping & bad
Uddeholm med hotell, restaurang och vandrarhem





Från Stjärnfors Kvarn i Uddeholm till Hagfors järnvägsmuseum kan man åka dressin på en kvarvarande bit av järnvägen. I muséet får man reda på mer om Klarälvsbanan och dess historia. Man kan även cykla på den sedan 2009 iordningsställda och uppmärkta Klarälvsleden som löper 12 mil norrut från Uddeholm till Sysslebäck. Kartor över Klarälvsbanan och Klarälvsleden kan man köpa på bla turistbyrån i Karlstad.





Vill man bo i precis närhet till starten på banan i Karlstad så ligger Hotell Gustaf Fröding utmärkt till, man kan bokstavligt talat rulla från receptionen och ner till starten. I Uddeholm gäller detsamma för Brukshotellet. Vid starten från Kroppkärrssjön i Karlstad finns gratis parkering, badplats och en kommunal toalett. Ett annat bra boende i Karlstad är STFs vandrarhem på Kasernhöjden, helt enkelt det gamla regementets domäner. Därifrån behöver man dock bil för att ta sig till starten. I närheten av STFs vandrarhem har Team Rollerblade sin nybyggda rundbana. Den ligger i Wåxnäs (Bågegatan/Karmgatan), karta finns på deras hemsida. Friskis&Svettis i Stockholm har nästan gjort det till en tradition att genomföra en helgresa till banan varje år. Friskis&Svettis Karlstad har haft sommarträning med utgångspunkt från Kroppkärrssjön tisdagar under somrarna.

Mer information om Klarälvsbanan finns på Klarälvsbanan och hos Karlstads Turistbyrå. Värmlandstrafik har en jättebra sökmotor för busstrafiken som kan ta dig ut eller hem från banan.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0