Söndagrullen i Paris




Friday Night Skate eller Pari Roller som det egentligen heter är verkligen häftigt i sig men frågan är om inte söndagsåkningen i Paris är ännu bättre. Konceptet är detsamma som för nattåkningen men tanken är att det ska vara 'snällare' på alla sätt: tempot är lägre, underlagen bättre, längd på turen är något kortare och man åker i dagsljus. Det gör det till den perfekta sightseeingen i Paris!





Tänk dig själv ett koppel med poliser, fullt utrustade med batong, handklovar och puffra men ofta i avsaknad av bromskloss, och personal från organisationen Roller et coquillages i sina gula snigelbeprydda t-shirts som stänger av trafiken på stadens gator och sedan kommer du rullande tillsammans med tusentals andra. Har du tur är veckans åkning just den där underbara vägen utmed Seine, förbi Eiffeltornet och Notre Dame eller några andra av alla stora sevärdheter i Paris. Hur ofta händer det att man får tillfälle att härja fritt på stadens gator medan alla andra trafikanter få stå åt sidan? Dessutom brukar åskådarna som kantar gatorna vissla, klappa i händerna och fotografera. Du kommer rulla fram på avenyerna med en närmast kunglig känsla.





Söndagsrullen startar alltid från Boulevard de Bourdon vid Place de la Bastille klockan 14:30 om inte underlaget bedöms vara halt pga nederbörd. Veckans tur publiceras på hemsidan med karta och gatunamnen uppräknade. Kartan är i utskriftsvänligt format och mitt i blir det ca 15 minuters paus för lite återhämtning. Åkningen avslutas alltid vid Place de la Bastille efter cirka 3 timmar. Turen går året runt, varje söndag.





Vid ett av tillfällena hade man förlagt pausen inne i Grand Palais. Det är nog inte varje dag man åker inlines därinne?  





Även den här åkningen följs av en organisation som gör en alldeles blöt av lycka i själen. Tänk er att man i Sverige skulle ha poliser, sjukvårdare och läkare på inlines, förutom alla frivilliga funktionärer, och allt följs av ett batteri polispiketer, mc-polis och ambulanser. Varevigaste söndag! (Och dessförinnan fredagarnas Night Skate).






Vid 17:30 brukar Paris vara ganska slött trafikmässigt sett och den här turen är inte speciellt snabb eller krävande så du kommer säkert ha krafter kvar i mål. Låt mig då rekommendera att du låter inlinesen sitta kvar på fötterna och rulla runt lite på egen hand mitt inne i city. Det är jättekul. En bra transportsträcka med bra underlag är norra sidan av Seine men i princip alla gator funkar vid den här tiden på dygnet. Parisarna är hemma och käkar söndagmiddag med familjen och har ingen längtan efter att hänga i trafiken inne i stan. Men om du har det så är timmen slagen för lite seriös åkning i en av Europas inlinesvänligaste huvudstäder!!








Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0